Kulhydrater med omtanke

Den anti-inflammatoriske kostplan indeholder ikke meget brød, da brød indeholder mange kulhydrater. Disse kulhydrater giver anledning til en stigning i blodsukkeret og en for voldsom stigning vil stresse kroppens celler, hvilket starter en inflammatorisk proces.
Kroppen er afhængig af et forholdsvist stabilt blodsukker, og vi har derfor forskellige måder, kroppen kan regulere det på.

  1. En stigning i blodsukkeret får bygspytkirtlen til at udskille insulin, der transporterer glukose ind i vores celler. Dog kan vores celler kun optage en vis mængde glukose, og spiser vi for meget, vil den overskydende glukose cirkulere i blodet og blive sendt til leveren.
  2. I leveren omdannes glukose til glykogen, og når vi har brug for ekstra energi, omdannes glykogen tilbage til glukose, som kan bruges af kroppens celler og muskler til energi. Leveren har også et maksimum for opbevaring af sukkerstoffet, og spiser vi for meget, omdannes det til triglycerider, der også cirkulerer i blodet, og senere lagres som fedt.
  3. Derfor får du både et højt blodsukker og et højt fedtniveau i blodet ved at spise mange kulhydrater i form af brød, kager, pasta, ris, kartofler.

 

Et højt fedtniveau øger risikoen for hjerte-karlidelser og dermed inflammation.

Et højt blodsukkerniveau øger risikoen for diabetes 2 og dermed inflammation.

 

Dette er blot en de mange gode grunde til at følge den anti-inflammatoriske kostplan. Her vil de fleste kulhydrater komme fra grøntsager og lidt frugt, frem for brød. Og dette gælder også det grove brød.

Jeg plejer at sige:  SPIS BRØD 1 GANG OM DAGEN.

Har du en tarmsygdom som f.eks. Morbus Crohn eller gluten allergi skal du være ekstra forsigtig med at spise brød. Dog kan vi andre sagtens spise brød til et af dagens måltider og gerne langtidshævet og lavet på surdej. (Se blogindlæg om surdejsrugbrød).

De næste uger vil jeg lægge forslag til morgenmad op, så du alt efter lyst og tid kan variere dagens første måltid og skabe en sund anti-inflammatorisk start på din dag.